Fakulta manažmentu PU bude pripravovať odborníkov pre oblasť kúpeľnícva

28.05.2012 Prešov

Prešov 28. mája (TASR) - Tradície, danosti, ale predovšetkým prírodné zdroje na severovýchode Slovenska, ktoré sú základom pre rozvoj cestovného ruchu, viedli Fakultu manažmentu Prešovskej univerzity (FM PU) k tomu, aby vytvorila nový študijný program zameraný na turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo.

Dekan fakulty Róbert Štefko tvrdí, že tri spomínané odbory sú navzájom úzko prepojené. Verí, že práve táto oblasť môže byť na východnom Slovensku jedným z akcelerátorov regionálneho rozvoja.

Prví študenti v uvedenom programe na bakalárskom stupni sa na fakulte začnú pripravovať od nového akademického roka. Po ukončení však plynule môžu nadviazať magisterským štúdiom v odbore manažment.

"Náš absolvent by mal byť stredný a vyšší manažér týchto zariadení. A čo je dôležité pre vznik nových pracovných miest, mal by mať predpoklady na zakladanie a manažovanie vlastných podnikov," povedal Štefko.

Predmety, ktorým sa bude venovať, sú hlavne na báze ekonomickej, ale podstatnú časť tvoria aj právo, psychológia, informatika a dokonca sa čiastočne zasahuje aj do medicínskej oblasti.

"Okrem toho chceme realizovať značný výskum, ktorý by zmapoval jednak realitu, možnosti, ale, samozrejme, aj potenciál kúpeľov vo východoslovenských regiónoch. Tie by sa mali realizovať v podstate v troch kategóriách," uviedol dekan.

Prvou skupinou záujmu majú byť kúpele, ktoré sa touto činnosťou aktuálne zaoberajú, ako napríklad Vyšné Ružbachy či Bardejovské kúpele. Ďalšou kategóriu sú kúpele, ktoré kedysi existovali, neskôr zanikli, ale mohli by sa revitalizovať. K tým patrí napríklad Išla. Treťou kategóriu sú oblasti, kde je potenciál na vznik úplne nových kúpeľov. V tejto súvislosti sa spomínajú solivarské kúpele.

"My by sme sa chceli v budúcnosti podieľať na vytvorení akéhosi kúpeľnícko-turistického klastra severovýchodného Slovenska. FM PU vybudovala podnikateľskú radu, kde je 31 osobností z oblasti obchodu, podnikania, manažmentu. Súčasne tam sú aj riaditelia existujúcich kúpeľov a zároveň primátori týchto miest," vysvetlil Štefko.

Konštatoval, že v týchto prípadoch ide prirodzene aj o ľudí z konkurenčného prostredia, ale procesy najskôr treba nastavovať tak, aby sa vytvárali podmienky na prevádzkovanie zariadení cestovného ruchu. Fakulta môže byť koordinátorom týchto činností.

Ako dodal, výskumy v uvedenej oblasti nie sú pre FM PU ničím novým. Každý druhý rok organizujú medzinárodnú vedeckú konferenciu a jej neoddeliteľnou súčasťou býva aj prezentácia výsledkov výskumov realizovaných v segmente kúpeľníctva.
 

Vyberte región